Alle onderstaande activiteiten zijn gratis.

MUZIEK

ZATERDAG

Locatie: THEATER DE VESTE

13.00 – 15.30 uur  Een optreden van de Delft Blue Bigband en Pop- en Musicalkoor New Sound (Ook leuk voor kinderen).

 

Klik hieronder voor een volledig overzicht van ons muziekaanbod

MUZIEK BLOKSCHEMA

 

LEZINGEN

VRIJDAGAVOND

Locatie: De VAK, centrum voor de kunsten, Westvest 9

Aanvang: 20.00 uur. Inloop v.a. 19.30 uur

Openingslezing door Gerrit Verhoeven

Thema: “Boeren, burgers en buitenlui”

 

ZATERDAG

Locatie: in het Agnetapark / De Lindenhof, Zocherweg 9

Aanvang 10:00 uur (duur: ca 1 uur)

Lezing “Ieder uur een woord een daad”. Over het turbulente (dubbel)leven van ‚modelondernemer’ J.C. van Marken. Jacques van Marken is de oprichter van de Delftse Gist- en Calvéfebriek. Door Jan van der Mast.

In De Lindenhof (voorheen de Tent) kwam het personeel van de Gistfabriek bijeen om te ontspannen en te feesten.

Het pand is door de bekende architect Zocher ontworpen. De Lindenhof dankt zijn plaats op de rijksmonumentenlijst mede aan het interieur, de authentieke Toneelzaal en de prachtige muurschilderingen.

Voor iedereen die graag een kijkje wil nemen in dit pand met een bijzondere geschiedenis, is de Lindenhof van 09.30 uur – 11.30 uur vrij toegankelijk.

 

ZONDAG

Locatie: in het Agnetapark/ de voormalige drukkerij van Marken uit 1891, Frederik Matthesstraat 30

Aanvang 13.00 uur en 15.00 uur (duur: ca 1 uur)

Lezing “Ieder uur een woord een daad”. Over het turbulente (dubbel)leven van ‚modelondernemer’ J.C. van Marken. Jacques van Marken is de oprichter van de Delftse Gist- en Calvéfebriek. Door Jan van der Mast.

 

VERHALEN

ZATERDAG EN ZONDAG

Locaties: Molen de Roos, Tuinhuis ‘Semper Florens’, Bierhuis de Klomp, Synagoge Delft, Franciscus en Clarakerk en Boerderij Hoof-Bosch.

De verhalenvertellers van de Vertelkring Delft vertellen bij verschillende monumenten mooie, boeiende, inspirerende en verrassende verhalen. Verhalen die op de één of andere manier iets vertellen over de locatie waar ze worden verteld.

Klik hieronder voor een volledig overzicht van het verhalenprogramma

PROGRAMMA VERTELKRING DELFT

WANDELINGEN            

ZATERDAG EN ZONDAG      

WANDELING:  AGNETAPARK door gidsen van het Gilde Delft

Zaterdag 11:30 uur  en 13.30 uur

Zondag 11:30 uur en 13.30 uur

Duur circa 1½ uur

Maximaal 20 personen per wandeling

Vertrek vanaf Café ‘Altijd Gezelligheid’, J.C. van Markenplein 10

 

WANDELING:  LANGS ‘KLM-HUISJES” door Vanessa van Via Vanessa

Zaterdag om 11.00 uur en om 13.00 uur

Zondag om 14.00 uur

Duur: Circa 1 uur

Maximaal 20 personen per wandeling

Vertrek vanaf informatiepunt Stadhuis, Markt 87

 

DEMONSTRATIE

ZATERDAG

Locatie: Schols & ’t Hart Grafmonumenten, Laan van Overvest 64 – 70

10.00 uur – 17.00 uur

Demonstraties natuursteenbewerking.Uitleg en presentaties van restauratiewerk. Op het terrein staat een grote voorraad natuursteen opgesteld in diverse soorten. In de werkplaats staan diverse natuursteenbewerkingsmachines opgesteld.

Demonstraties hakwerk; dit kan ook door bezoekers uitgeprobeerd worden. Wanneer kinderen dit willen uitproberen, graag met de ouders aanwezig.

 

FIETSTOCHTEN

In het kader van het thema Boeren, burgers en buitenlui zijn er i.s.m. Midden Delfland en het Westland twee fietsroutes uitgezet langs historische uitvalswegen die Delft met het omliggende land verbonden.

Route 1 voert langs de Buitenwatersloot, richting het Westland en Midden-Delfland.

Fietsroute 1 OMD 2017 v.2

Route 2 gaat langs de westkant van de Schie, richting De Zweth.

Fietsroute 2 OMD 2017 v.2

Beide fietsroutes starten op de Markt (fietsknooppunt 51). Hier vindt u het Informatiepunt van Open Monumentendag Delft in het Stadhuis, Markt 87 (zie programma bij I).

 

WAT IS ER HET WEEK-END VAN OPEN MONUMENTENDAG DELFT NOG MEER TE BELEVEN IN DE HISTORISCHE BINNENSTAD

 

BLUE SUNDAY BRUGGENPARADE

Op zondag 10 september laat Blue Sunday de bruggen in de binnenstad bruisen! In samenwerking met het Rietveld theater organiseert Blue Sunday voor de tweede keer de Bruggenparade.

Inspelend op Open Monumentendag is dit een perfect moment om de historische binnenstad met al zijn mooie bruggen op de kaart te zetten. Op meer dan 10 bruggen treden artiesten op; muzikanten, straattheater en er zijn ook acts voor kinderen. Op theatrale wijze kunt u mee lopen met de bruggenwandeling die verzorgd wordt door Atelier Something Extra. Een dag die in het teken staat van beleving.

Beleef de parade vanaf het water

Ook vanaf het water kan je de parade ervaren in zowel de Canal Hopper als de Rondvaartboot. De intieme fluisterbootjes zullen varen met een singer songwriter en picknickmand aan boord, gevuld met lekkers van Blue Sunday deelnemers. Daarnaast sluit ook de rondvaartboot aan op dit evenement en maakt een ‘hop on shop off’ route door de binnenstad. Varend door de grachten verteld de gids over de geschiedenis van de Delftse bruggen waar u onderdoor vaart, geniet ondertussen van een hapje en drankje. Hop on en ervaar de historische binnenstad vanaf het water. Op verschillende plaatsen kunt u de boot verlaten.

Elite models

Blue Sunday staat voor samenwerken en verbinden. Inspelend op de casting dag van Elite Model Look 2017, die zondag op de markt plaatsvindt, zal er op verschillende bruggen een mode gerelateerde act zijn. Dus ook voor de fashionista is het de moeite waard om de parade te bezoeken!

Kijk voor meer informatie en het hele programma van de Bruggenparade op de Facebookpagina en Instagramaccount ‘Bluesundaydelft’

De Bruggenparade plattegrond is per 1 september verkrijgbaar bij de Blue Sunday deelnemers.

……EN BUITEN DE HISTORISCHE BINNENSTAD

 

OPEN DAG NIEUW STADSARCHIEF

Tijdens Open Monumentendagen, in het weekend van 9 en 10 september, is het nieuwe Stadsarchief Delft van 13.00 uur tot 16.00 geopend voor publiek.

Afgelopen zomer is het Stadsarchief verhuisd van de binnenstad naar een nieuw, duurzaam pand in de Harnaschpolder op de grens tussen Delft en Den Hoorn. De ruime depots met verschillende depotklimaten en een moderne studiezaal passen bij het professionele archiefbeheer van de 21e eeuw.

Tijdens de Open Dagen is het mogelijk om een kijkje te nemen in het nieuwe depot en bij de recent verworven aanwinsten en bijzondere stukken uit de collectie. Naast de rondleidingen zijn er workshops voor jong en oud.

Stadsarchief Delft bevindt zich aan de Gantel 21 in Den Hoorn. Meer info: www.archief-delft.nl .