Aula TU

Terug
geschulpte kolom
aanzichten en 1e etage
Wapening van de aulabak
  • Toegankelijk voor minder validen
  • Adresgegevens

    Aula TU Mekelweg 5 2628 CC Delft

Een ontwerp van de architecten Van den Broek en Bakema waarin collegezalen werden gecombineerd met een representatief deel met de centrale hal, het grote Auditorium en de Senaatszaal waar alle verdedigingen van promovendi voor promotie tot doctor plaatsvinden.

De Aula werd in januari 1966 in gebruik genomen. Het gebouw is de blikvanger aan het begin van het centrale TU-gebied langs de Mekelweg.
Het is één van de beste voorbeelden van brutalistische architectuur in ons land. De term verwijst naar de overal zichtbare bewerkingen van het beton, het best te zien aan de enorme bak van het auditorium met zijn veelhoekige kolommen.
Het betonnen dak erboven lijkt echter te zweven op dunne vensterstroken. Het opvallende gebouw kreeg al snel allerlei bijnamen, zoals de kikker, of het ruimteschip.

Binnen zien we een mooie ruimtewerking door de centrale trappenhal over de volle gebouwhoogte met verspringende vloerniveaus, zogenaamde split-levels.
Veel beton van het gebouw is recht en hoekig. Een uitzondering zijn vier kolommen in de grote hal, die bijna classicistisch geschulpt zijn.

De architecten hebben bewust veel in het zicht gelaten om te laten zien hoe het gebouw technisch in elkaar zit.
Dat begint al buiten in de bestrating voor de hoofdentree, onder het Auditorium. Lijnen met zwarte stenen in die bestrating lopen door in de vloer van de entreehal. Dat waren de ‘stramienlijnen’ van het gebouw, normaal alleen de hulplijntjes op de tekeningen van het gebouw. Die zijn hier gewoon in het gebouw zelf zichtbaar gemaakt.

In de hal zijn een soort kroontjes te zien, een kring van stalen punten in de beton. Dat zijn de uiteinden van nagespannen wapening in belangrijke balken. Je kunt daaraan zien hoe de constructie van het gebouw werkt. (dit kan je al zien als je door de glazen toegangsdeur omhoog kijkt).