Het slavernijverleden van Delft

Terug
portret van Wange van Bali, Rijksmuseum

 

 

 

In opdracht van de gemeente Delft hebben historici Nancy Jouwe, Gerrit Verhoeven en Ingrid van der Vlis onderzoek uitgevoerd naar het slavernijverleden van Delft. De onderzoekers hebben een rapport gemaakt over hun werkwijze, de geraadpleegde bronnen en hun bevindingen. Zij beschrijven daarin wat nu bekend is over het slavernijverleden van Delft. Hiermee wordt een leemte in de geschiedschrijving van de stad opgevuld.

Het rapport is op 20 juni 2023 gepresenteerd in een openbare bijeenkomst. De gemeenteraad zal het rapport later bespreken en besluiten welke vervolgacties zij hieraan wil verbinden.
naar het rapport

Een aantal van de monumenten die meedoen aan Open Monumentendag Delft hebben ook een geschiedenis met het slavernijverleden.

Op de website www.mappingslavery.nl. staan Delftse locaties en gebouwen beschreven die een relatie hebben met het slavernijverleden van de stad. 
Mapping Slavery brengt historische plaatsen van het slavernijverleden in kaart. 

Kijk hier voor een aantal van de verhalen van Delftse gevels verzameld door de werkgroep Achter de Gevels van Delft van Delfia Batavorum